Wat is de levensduur van een warmtepomp?

 

De levensduur van een warmtepomp staat gelijk aan de levensduur van de compressor

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp schommelt tussen de 15 à 20 jaar. Het hart van de installatie is de compressor. De compressor van een warmtepomp is best te vergelijken met de compressor van een ijskast. Ook hier kunnen we spreken van een levensduur van 15 à 20 jaar.

Voor warmtepompen (en compressoren) in het algemeen is het belangrijk dat er niet te veel start-stop cyclussen snel achter elkaar volgen. Dit is vooral belangrijk bij de systemen waar met een niet-invertergestuurde compressor wordt gewerkt, meestal de grond-water of water-water warmtepompen (=geothermische warmtepompen).

Met een buffervat voor een warmtepomp wordt de levensduur verlengd

Het veel starten en stoppen kan men meestal opvangen door het plaatsen van een buffervat. Bij de lucht-water warmtepompen en de lucht-lucht aircoheaters worden meestal invertergestuurde compressoren toegepast welke door hun traploze regeling weinig of niet moeten starten en stoppen. Ondanks hun meerdere draaiuren verbruiken deze invertergestuurde compressoren meestal minder elektriciteit dan hun aan/uit gestuurde variant.

Door de hoge kwaliteit van de andere componenten, is de levensduur van de compressor meestal ook het component dat de levensduur van een warmtepompinstallatie gaat bepalen.

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?