Terugverdientijd warmtepomp
Een warmtepomp is een behoorlijke investering, u wilt dus zeker zijn dat deze investering u voldoende opbrengt! De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van tal van factoren gaande van het rendement van de warmtepomp, de energieprijzen tot de kostprijs van de warmtepomp.
Terugverdientijd warmtepomp: soort warmtepomp
Het rendement van een warmtepomp is voor een groot deel afhankelijk van het soort warmtepomp. Er zijn vier grote types: lucht/lucht, lucht/water, Water/water en Grond/water. De namen van deze soorten warmtepompen verwijzen naar de manier waarop ze warmte uit de natuur halen en op welke wijze ze deze warmte gebruiken om uw woning te verwarmen.
Een warmtepomp grond/water bijvoorbeeld haalt warmte uit de bodem en gebruikt deze om water op te warmen. Dit water kan gebruikt worden voor verwarming door bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren en natuurlijk ook om uw warm water voor de badkamer en de keuken op te warmen.
Een warmtepomp van het type lucht/lucht haalt dan weer warmte uit de buitenlucht om hiermee de lucht binneshuis te verwarmen. Dit type warmtepomp kan niet gebruikt worden voor vloerverwarming en natuurlijk ook niet voor het sanitair warm water. De kostprijs van dit type warmtepomp is wel beduidend lager.
Terugverdientijd warmtepomp: energieprijzen
Elektriciteit, gas en stookolie zijn de traditionele mogelijkheden tot verwarming. Een warmtepomp verbruikt echter veel minder dan standaard elektrische verwarming. De terugverdiendtijd is dus grotendeels afhankelijk van het rendement van uw warmtepomp en de huidige energieprijzen. Des te hoger de energieprijzen, des te meer winst haalt u uit uw investering!
Natuurlijk is ook uw energieverbruik van belang. Als u veel verbruikt, dan zal een warmtepomp sneller winstgevend zijn!
Kostprijs & premies warmtepompen
De kostprijs van een warmtepomp is doorslaggevend voor de terugverdientijd. Hoe hoger de kostprijs, des te langer zal het duren voor uw investering zichzelf terugverdient. De duurdere warmtepompinstallaties hebben echter een beduidend hoger rendement, een langere levensduur en zijn zeker voor de milieubewusten onder ons een sterke meerwaarde!
Voor warmtepompen kan u ook genieten van subsidies en andere voordelen zoals groene leningen. Meer info nodig over subsidies voor warmtepompen?
Wilt u meer informatie over de terugverdientijd van een warmtepomp voor uw specifieke situatie? Contacteer ons dan met de relenvante informatie voor een vrijblijvende offerte!