Warmtepomp berekening: hoe bereken je de terugverdientijd?

 

Een warmtepomp installeren vraagt om een behoorlijke investering. De kosten kunnen flink oplopen. Gelukkig bespaar je met een warmtepomp ook heel wat op je energiefactuur, waardoor je de investering op termijn terugverdient. Maar op welke termijn verdien je die investering dan terug? De terugverdientijd van je warmtepomp berekenen is afhankelijk van het type warmtepomp en van de energieprijzen.

De terugverdientijd van je warmtepomp: welk type?

De belangrijkste factor van de terugverdientijd van je warmtepomp is het type warmtepomp, en het rendement ervan. Een lucht-lucht warmtepomp is goedkoper, maar minder efficiƫnt. Een lucht-water warmtepomp is duurder, maar ook een stuk efficiƫnter, waardoor je meer bespaart op je energiefactuur. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat je een goedkopere warmtepomp sneller terugverdient, maar de duurdere types hebben een hoger rendement, een langere levensduur en ze zijn beter voor het milieu.

Warmtepomp berekening: hou rekening met de energieprijzen

Niet alleen de kostprijs en het rendement van je warmtepomp zijn van belang, je moet ook rekening houden met de energieprijzen bij het berekenen van de terugverdientijd van je warmtepomp. Een warmtepomp verbruikt veel minder energie dan andere verwarmingsbronnen zoals elektriciteit, stookolie of gas. Verwarm je momenteel met elektriciteit, dan betaal je een erg hoge energieprijs en ligt de terugverdientijd lager. Wanneer je met gas en stookolie verwarmt, ligt de terugverdientijd iets hoger, omdat die een stuk goedkoper zijn dan elektriciteit.

Airquality berekent de terugverdientijd van je warmtepomp

De terugverdientijd van je warmtepomp berekenen is niet eenvoudig, aangezien er tal van factoren meespelen. Naast de kostprijs, het rendement en de energieprijzen spelen bijvoorbeeld ook je type woning en eventuele premies een rol. Wens je een duidelijke berekening over de terugverdientijd van een warmtepomp voor jouw situatie? Contacteer ons dan of kom langs in onze toonzaal in Duffel. Onze medewerkers berekenen het graag tot in de details.

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?