Koelen met een warmtepomp?
Met een warmtepomp kan u in de zomer ook uw huis verkoelen. Op die manier gebruikt u de warmtepomp als airconditioning Om uw woning te koelen in plaats van te verwarmen, wordt de warmwisselingscyclus omgedraaid: warmte en vocht worden aan de binnenlucht onttrokken en via de warmtewisselaar aan de buitenlucht afgegeven. De functie van de warmtepomp wordt op die manier hetzelfde als die van een airconditioning In feite zijn er twee soorten van verkoelen: passieve koeling en actieve koeling. Passieve koeling is goedkoper maar kan in bepaalde gevallen tekortschieten qua koeling (als het echt snikheet is). Daarom is het ook mogelijk om actief te koelen. Dit is iets duurder aangezien de compressor ingeschakeld moet worden om extra te koelen maar ook hier blijven de kosten gedrukt. Gebruik uw warmtepomp ook als airconditioning.
Airconditioning: Passieve koeling
Passieve koeling betekent dat er geen elektriciteit gebruikt wordt om de lucht af te koelen. Sommige warmtepompen bieden dus naast verwarming en de productie van warm water ook passieve koeling. De warmte die in de winter uit de bodem wordt afgegeven aan de vloerverwarming, wordt in de zomer uit de ruimte onttrokken en terug aan de bodem gegeven. De techniek van passieve koeling kan gebruikt worden voor alle warmtepompen, met uitzondering van de warmtepomp met een externe buitenunit. Passieve koeling is trouwens ook één van de voorwaarden bij warmtepompen om een subsidie te verkrijgen. Geniet naast de warmte van een warmtepomp ook van airconditioning tijdens de zomer.
Airconditioning: Actieve koeling
Wanneer passieve koeling niet volstaat, kan er extra gekoeld worden door de compressor te gebruiken. Actief koelen door gebruik te maken van een warmtepomp is dankzij het lagere energieverbruik veel efficiënter dan een traditionele airco is normaal voldoende, maar als het nodig is, kan er extra koeling geproduceerd worden door gebruik te maken van de compressor. Actieve koeling met een warmtepomp is efficiënter dan een traditionele airconditioner, door het lagere energieverbruik. Voor actieve koeling is een extra koelmodule nodig.