Een elektrische warmtepomp installeren

De warmtepomp is een zuinige manier om warmte op te wekken, zowel in de vorm van luchtverwarming als in de vorm van sanitair warm water. Een warmtepomp gebruikt namelijk hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte van de zon en de warmte van de aardbodem, om deze warmte te genereren.

De warmtepomp kan soms een relatief dure investering zijn, maar dit wordt al snel terugverdiend door de lage kosten, en het feit dat je natuurlijk minder afhankelijk bent van de energieleverancier. Je genereert immers je eigen warmte, waardoor je die niet meer moet afnemen van een energieleverancier.

Toch is een warmtepomp zeker niet 100% winst. Het toestel zal natuurlijk ook energie verbruiken, aangezien het lucht en water moet kunnen opwarmen. Zo maakt een warmtepomp bijvoorbeeld gebruik van een compressor, waar de buitenlucht wordt samengeperst en op die manier wordt opgewarmd. Om die compressor te laten werken, is energie nodig.

Elektrische warmtepomp

Een warmtepomp kan, net zoals een gewone boiler, werken op zowel aardgas als op elektriciteit. In dit laatste geval zal het gaan om een elektrische warmtepomp. De voordelen van een elektrische warmtepomp is dat ze bijna twee keer zo lang meegaan als een CV-ketel. Een warmtepomp op elektriciteit heeft bovendien veel minder onderhoud nodig. Het nadeel is dan weer de hogere investeringskosten ten opzichte van de CV-ketel.

COP tussen 3 en 5

De hogere investeringskosten worden evenwel snel terugverdiend, dankzij een lage onderhoudskost en het hoge rendement. Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP, waarbij het rendement wordt afgewogen ten opzichte van het energieverbruik. Bij de elektrische warmtepomp bedraagt de COP tussen 3 en 5. Dit wil zeggen dat een elektrische warmtepomp 3 tot 5 keer meer energie oplevert dan het verbruikt. Dit maakt dat een elektrische warmtepomp nog steeds zuiniger is dan de zuinigste condensatieketels!

Wil je zelf ook weten of een elektrische warmtepomp interessant is voor jou? Vraag een gratis offerte aan , en ontdek het zelf!

 

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?