Lucht-water warmtepomp

 

Werking lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de lucht die gebruikt wordt om water op te warmen.  Aan de ene kant zorgt een lucht-water warmtepomp dus voor warm water, maar de warmtepomp kan ook gebruikt worden voor de verwarming van een woning. Er zijn twee verschillende types lucht-water warmtepompen: lagetemperatuur en hogetemperatuur warmtepompen.

Het verschil tussen de twee soorten lucht-water warmtepompen is de temperatuur van het water dat ze opwarmen. Dit is belangrijk voor de toepassing in bestaande woningen. Een ouder verwarmingssysteem is niet efficiënt genoeg om met een lagetermperatuur warmtepomp toch voldoende warmte te generen. Kiest u echter een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie, dan is een lagetermperatuur versie efficiënter.

Hogetemperatuur lucht-water warmtepomp

De Altherma HT (hogetemperatuur) is een warmtepomp die geschikt is voor renovatieprojecten of bestaande woningen. Doordat deze lucht-water warmtepomp tot 80°C water kan produceren, kan hij ook gebruikt worden om bijvoorbeeld warm water te maken voor radiatoren. Hierdoor is deze warmtepomp erg geschikt om in bestaande woningen de verbrandingsketel te vervangen.

De Daikin Altherma warmtepomp bestaat uit een klein binnendeel van ongeveer 60x60x60 cm en een bijhorende buitenunit. Indien gewenst kan ook het sanitaire warmwater gemaakt worden met deze warmtepomp. Het boilervat staat dan boven op het binnentoestel en is ongeveer 160 cm hoog.

Het budget dat men moet rekenen voor deze Altherma HT lucht-water warmtepomp, begint vanaf € 10.500 euro.

Lagetemperatuur lucht-water warmtepomp

Eén van de bekendste lagetemperatuur lucht-water warmtepompen is de Daikin Altherma warmtepomp. Het systeem is beschikbaar vanaf 6 kW tot 16 kW. De prijs begint vanaf € 3.000 euro voor de toestellen enkel. De richtprijs voor een toestel inclusief plaatsing is vanaf € 7.000 euro. Houd er wel rekening mee dat deze prijs zonder de warmteafgifte-elementen is (vloerverwarming, ventiloconvectoren, lage temperatuur radiatoren).

 

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?