Werking van warmtepompen
De werking van een warmtepomp kan best uitgelegd worden door het voorbeeld van de koelkast te gebruiken, beiden werken uiteindelijk volgens hetzelfde principe. Het wordt koud in je koelkast omdat er in het vriesvak een verdamper zit waarin een ijskoud koelmiddel circuleert. De voedingswaren in je koelkast geven hun warmte af aan het koelmiddel doordat warmte altijd vanzelf van een hoog naar een laag niveau stroomt. De warmte die je voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor aan de achterkant van je koelkast.
De warmtepomp werkt dus op dezelfde manier: de pomp haalt gratis warmte uit het milieu (grond of buitenlucht) en verwarmt daarmee je huis. De warmtepomp pompt warmte van een laag naar een hoog temperatuurniveau. Warmte haalt de warmtepomp uit de grond, water of lucht waarna het wordt afgegeven aan de vloerverwarming of verwarming van water. Hiervoor maakt het toestel gebruik van een speciale vloeistof die warmte kan transporteren.
Het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektriciteit verbruikt, is de compressor. De compressor beslist dus eigenlijk over het uiteindelijke energieverbruik van een warmtepomp.
Het grote verschil tussen het gebruik van elektriciteit bij een warmtepomp en bij een elektrische verwarming, is dat een warmtepomp elektriciteit niet gebruikt om warmte op te wekken maar om warmte over te dragen. Dit leidt dus tot een veel hoger rendement.