Een grondwarmtepomp installeren?

Een grondwarmtepomp is de naam die gegeven wordt aan het type warmtepomp dat zijn energie uit de aardbodem haalt. Er zijn echter wel verschillende manieren waarop een grondwarmtepomp dit kan doen. Zo kan een grondwarmtepomp zowel gebruik maken van een horizontaal captatienet als een verticaal captatienet.

Grondwarmtepomp met horizontale captatie

Bij een grondwarmtepomp met horizontaal captatienet zal een netwerk van buizen op geringe diepte in de aardbodem geplaatst worden. Door vloeistof in deze diepte te laten stromen, zal het de temperatuur aannemen van de aardbodem, die een warme en relatief constante temperatuur heeft. Om dit soms wel uitgebreide captatienet te kunnen plaatsen, moet je als consument wel over veel ruimte beschikken.

Grondwarmtepomp met verticale captatie

Heb je die ruimte niet, dan kan je kiezen voor een grondwarmtepomp met verticaal captatienet, en werk je met andere woorden in de diepte in plaats van in de breedte. Een grondwarmtepomp met verticaal captatienet heeft als voordeel dat je niet zoveel ruimte nodig hebt, maar je zal daarentegen wel in de diepte moeten werken, wat dure putboringen vereist.

Rendement van een grondwarmtepomp

Of je nu kiest voor horizontale of verticale captatie, een grondwarmtepomp heeft steeds een veel hoger rendement dan de andere types warmtepompen. Warmtepompen kunnen op vlak van rendement met elkaar vergeleken worden door de COP, de Coëfficiënt of Performance. De COP van een grondwarmtepomp varieert tussen 4 en 5. Dit betekent dat een grondwarmtepomp 4 tot 5 keer meer energie oplevert dan ze verbruikt, wat veel meer is dan een luchtwarmtepomp.

Prijs van een grondwarmtepomp

Omwille van het hoge rendement en de grote installatiekosten, is de prijs van een grondwarmtepomp ook veel hoger dan de prijs van een lucht warmtepomp. Zeker de grondwarmtepomp met verticale captatie zijn duurder dan de warmtepompen met horizontale captatie, gezien de omvangrijke putboringen die uitgevoerd moeten worden.

Vraag een gratis offerte aan

Wil je zelf ook weten of een grondwarmtepomp interessant is in jouw situatie? Vraag hier een gratis en vrijblijvende offerte aan, en ontdek het zelf!

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?