Het vermogen van een warmtepomp bepalen
Indien je je woning wil verwarmen met een warmtepomp, is het vermogen van de warmtepomp een belangrijke factor om rekening mee te houden. Veel mensen bepalen het vermogen van de warmtepomp op basis van de grootte van de te verwarmen ruimte. Hebben ze een groot huis, dan gaan veel mensen ervan uit dat ze ook een warmtepomp met veel vermogen nodig hebben.
Optimale vermogen van de warmtepomp bepalen
Dit is echter maar voor een gedeelte juist. Het vermogen van de warmtepomp wordt beter ook bepaald op basis van het isolatievermogen van je woning. Dat bepaalt immers of je warmtepomp veel moet presteren of niet. Een grote woning die goed geïsoleerd is, heeft misschien een warmtepomp met een kleiner vermogen nodig dan een kleiner huis dat slecht geïsoleerd is.
Wil je dus het optimale vermogen van een warmtepomp in een bepaalde woning bepalen, dan moet je ten eerste kijken naar de oppervlakte van de muren in de woning, maar ten tweede ook naar de warmteverliesberekening van deze muren. Op basis hiervan kan je het optimale vermogen van een warmtepomp bepalen.
Primaire of aanvullende warmtebron?
Het vermogen van de warmtepomp hangt daarnaast ook af van de temperatuur die je wil bereiken met je warmtepomp. Wil je een warmtepomp die dient als primaire warmtebron, dan zal de warmtepomp een hoger vermogen moeten kunnen halen. Is de warmtepomp daarentegen een aanvullende warmtebron, dan zal het vermogen van de warmtepomp veel lager liggen.
Het warmtepomp vermogen hangt dus af van verschillende factoren, maar één ding staat steeds vast. Hoe lager het vermogen van je warmtepomp, hoe meer energie je op het einde van het jaar zal kunnen besparen. Wil je een warmtepomp met een laag vermogen, dan zorg je er best eerst voor dat je woning uitstekend geïsoleerd is.