Het warmtepomp principe

Zo werkt een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame energie oplossing, waarmee je op een duurzame manier energie opwekt en waarmee je bovendien bespaart op je energiefactuur. Ze verbruiken een stuk minder dan klassieke verwarmingssystemen, en ze zijn bijzonder energie efficiƫnt. Dat komt omdat een warmtepomp energie uit de omgeving haalt, waardoor je niet afhankelijk bent van fossiele brandstoffen als aardgas.

Het principe achter een warmtepomp

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, maar allemaal werken ze volgens hetzelfde principe: de warmtepomp haalt energie uit de omgeving, en zet die vervolgens om in warmte. Die warmte kan op verschillende manieren in de woning verspreidt worden: dat kan via klassieke verwarmingsradiatoren, maar bijvoorbeeld ook via vloerverwarming.

Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving. Dat kan uit de lucht, uit het grondwater of uit de grond zijn. Die warmte wordt van een lage temperatuur naar een hoge temperatuur gepompt, en vervolgens in huis verspreidt. De compressor is daarbij het enige onderdeel dat elektriciteit verbruikt. Het gevolg is een serieuze besparing op je energiefactuur. Die compressor gebruikt de elektriciteit daarbij alleen om de warmte te transporteren, en niet om die op te wekken, zoals dat bij een elektrische verwarming gebeurt. En dat zorgt dan weer voor een veel hoger rendement.

Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende warmtepompen. Het principe achter elke warmtepomp is hetzelfde, op enkele kleine details na:

  • Een lucht/lucht warmtepomp haalt warmte uit de lucht, en verspreidt die ook via de lucht in huis. In feite gaat het gewoon om airconditioning, die ook omgekeerd kan werken en dus kan verwarmen.
  • Een lucht/water warmtepomp haalt warmte uit de lucht, en gebruikt die om water op een hogere temperatuur te brengen. Dat water kan vervolgens gebruikt worden om te verwarmen en als sanitair warm water.
  • Een grond/water warmtepomp haalt warmte uit een systeem van buizen in de grond, en gebruikt die om water op te warmen. Je kan kiezen voor een horizontaal systeem van buizen of voor een verticaal systeem.
  • Een water/water warmtepomp onttrekt warmte aan het grondwater, en gebruikt die warmte vervolgens om je woning op te warmen.

Wens je meer informatie over het principe van een warmtepomp of over de prijs van de verschillende types warmtepompen? Contacteer ons dan en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Informatie/Offerte Over Warmtepomp Nodig?